Elektroniikan sopimusvalmistus – Prosessi, haasteet ja ratkaisut
Tässä artikkelissa käsittelemme Elektroniikan sopimusvalmistusta ja siihen liittyvää prosessia, sekä mitä haasteita elektroniikan valmistuksessa yleensä on ja mitä ratkaisuja haasteisiin löytyy.
Elektroniikan sopimusvalmistuksella usein viitataan termiin EMS, joka tulee sanoista electronics manufacturing services eli suoraan suomennettuna elektroniikan valmistuspalvelut.
Elektroniikan sopimusvalmistuksella tarkoitetaan elektroniikkaa valmistavia yrityksiä. Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi, miten elektroniikan sopimusvalmistuspalveluita tarjoavat yritykset toimivat sekä miten ja milloin heidän palveluitaan kannattaa hyödyntää.
Mitä elektroniikan sopimusvalmistuksella tarkoitetaan
Elektroniikan sopimusvalmistus on olennainen osa modernia nyky-yhteiskuntaa, ja sillä vaikutetaan lähes kaikkiin elämämme osa-alueisiin. Elektroniikkaa käytetään käytännössä jokaisella toimialalla.
Elektroniikan valmistusta käytetään komponenttien ja materiaalien kokoamisessa tuotteiksi, kuten tietokoneiksi, älypuhelimiksi, televisioiksi. Elektroniikan valmistusprosessi hyödyntää erilaisia työkaluja ja teknologioita tuotteiden rakentamiseen. Elektroniikan valmistuksen kehittyminen on olennainen syy tuotteiden muuttumisessa yhä pienemmiksi, nopeimmiksi ja älykkäimmiksi.
Elektroniikkateollisuus on kasvanut eksponentiaalisesti viime vuosina digitaalisen teknologian laajan käyttöönoton ansiosta. Uusien laitteiden kysynnän kasvaessa valmistajat etsivät jatkuvasti tapoja nopeuttaa tuotantoa ja samalla alentaa valmistuskustannuksia. Tämä on johtanut edistyneiden automaatiojärjestelmien kehittämiseen, jotka mahdollistavat elektroniikan tehokkaan massatuotannon tarkasti ja laadukkaasti. Lisäksi teollisuudessa on tapahtunut merkittäviä edistysaskeleita materiaalien suunnittelussa, minkä ansiosta valmistajat voivat luoda entistä kevyempiä, pienempiä ja parempia osia laitteilleen.
Mitä EMS tarkoittaa?
TTelectronics vastaa asiaan näin: ” Termi ”elektroniikan valmistuspalvelut” (EMS) viittaa kokonaisuuteen, jossa elektroniikan valmistus ulkoistetaan EMS-palveluita tarjoavalle yritykselle. EMS-yrityksellä usein viitataan myös tiettyyn alihankkija- tai yritysluokkaan. EMS:ää käytetään usein myös vaihtovuoroisesti yleisemmän termin ”sopimusvalmistus ” kanssa. ”
Lyhyesti sanottuna EMS-yritykset tarjoavat laajan valikoiman lisäarvoa tuottavia suunnittelu- ja valmistusulkoistuspalveluita laitevalmistajille. Elektroniikan sopimusvalmistus yhtiöiden avulla pyritään parantamaan toiminnan tehokkuutta, jolloin voidaan keskittyä ydin liiketoimintaan sekä tutkimukseen ja kehitykseen.
Millainen tuotantoprosessi elektroniikan valmistus on
Kun elektronisista laitteista tulee yhä yleisempiä, on tärkeää tietää, miten ne on valmistettu. Elektroniikan valmistusprosessi sisältää monia vaiheita laitteiden suunnittelusta, niiden kokoamiseen ja toimittamiseen kuluttajille.
Näin tämä prosessi toimii:
1. Suunnittelu ja mallennus
Ensimmäinen askel elektroniikan valmistusprosessissa on suunnittelu.
Tässä vaiheessa yleensä insinöörit tai tuotteiden valmistukseen erikoistuneet asiantuntijat tekevät suunnitelmat laitteista. Suunnitteluvaiheessa pohditaan, miten laitetta käytetään, mitä komponentteja laitteen kokoamiseen tarvitaan ja miten laite kootaan. Suunnitelman pohjalta luodaan prototyyppi tai prototyyppejä, joita testataan toimivuuden varmistukseksi.
2. Hankinta
Seuraava askel on komponenttien hankinta. Komponentit voidaan hankkia eri elektroniikkavalmistajilta. Elektroniikkaa toimittavia tahoja löytyy joka puolelta maailmaa. Yleensä valmistuksen sijainnilla on merkitystä tilaajalle.
Tämän jälkeen komponentit toimitetaan kokoonpanotehtaalle.
3. Kokoonpano
Kokoonpanotehtaalla aloitetaan elektroniikan valmistusprosessi, jossa komponentit kootaan yhteen. Yleensä kokoonpanovaihe tehdään yhdistämällä automatiikkaa eli koneita sekä ihmistyötä. Työntekijät asettavat komponentit oikeaan paikkaan ja juottavat ne yhteen. Tämän jälkeen laite testataan uudelleen oikean toiminnan varmistamiseksi.
4. Pakkaus ja toimitus
Testauksen jälkeen laitteet lähetetään pakattavaksi ja toimitetaan jälleenmyyjille. Tämän jälkeen ne myydään kuluttajille.
Huomioita tuotantoprosessista: Nykypäivänä on selkeästi yleistyvä trendi elektroniikan valmistuksen osalta ympäristöystävälliselle ja luontoa säästävälle ekologiselle toimintatavalle. Suurimmassa osassa yhteistöistä tulee jollain tavalla esille tilaajan puolesta halu toimia vastuullisesti.
Lue lisää aiheesta Katanan -artikkelista tai sivuiltamme.
Mitä haasteita elektroniikan sopimusvalmistuksessa on
Tässä lista alan tämän hetkisistä haasteista:
1. Nopeasti muuttuva teknologia
Yksi elektroniikan sopimusvalmistusprosessin suurimmista haasteista on nopea muutosvauhti. Tekniikka kehittyy jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla. Yritysten on jatkuvasti päivitettävä tuotteitaan pysyäkseen kilpailijoidensa edellä, joka johtaa siihen että tuotteita ja niiden valmistusprosessia muutetaan useammin.
Tämä voi olla kallis ja aikaa vievä prosessi.
2. Tuotteiden lyhyet eliniät
Toinen elektroniikan valmistusprosessin kohtaama haaste on tuotteiden lyhyet elinkaaret. Nopean muutoksen vuoksi tuotteet vanhenevat nopeasti ja ne on vaihdettava uusiin malleihin. Tämä voi johtaa korkeisiin jätteen ja sähköisen jätteen määrään.
3. Kasvava kilpailu
Elektroniikkateollisuudella valmistetuilla tuotteilla on yleensä paljon kilpailua. Monet yritykset kilpailevat markkinaosuudesta, ja markkinoille tulee jatkuvasti uusia tulokkaita. Tämän vuoksi yritysten on vaikea erottua tuotteillaan muista toimijoista.
4. Hintapaine
Kovasta kilpailusta johtuen myös elektroniikkateollisuudessa on paljon myyntihintoihin kohdistuvia paineita.
Yrityksillä on jatkuvasti paineita laskea hintoja, mikä vaikuttaa katteisiin ja kannattavuuteen sekä elektroniikan valmistusprosessin kustannustehokkuuteen.
5. Oikeiden materiaalien ja komponenttien saatavuus
Usein elektroniikkaa valmistetaan harvinaisista maametalleista ja muista materiaaleista sekä joistain komponenteista, joita voi olla vaikea saada. Tämä voi johtaa ongelmiin saatavuuden kanssa ja lopulta hintojen nousuun. Esimerkiksi vuodesta 2020 lähtien on ollut globaali sirupula, joka on vaikuttanut suuresti markkinaan.
6. Immateraalioikeudet
Myös kulutuselektroniikkateollisuus on alttiina immateriaalioikeuksien varkauksille, erityisesti ulkoistaessa. Tämä voi tapahtua, kun tuotteita kopioidaan tai väärennettyjä tuotteita myydään. Tämä voi johtaa yritysten myynnin ja tulojen menettämiseen.
7. Valmistaminen kestävän kehityksen puitteiden mukaan
Elektroniikan valmistusprosessilla on koko ajan enemmän ja enemmän paineita tulla tulevaisuuden kannalta kestävämmäksi. Esimerkiksi kierrätysmateriaaleista valmistetuille tuotteille on kasvava kysyntä.
8. Takuu ja tuki
Tuotteiden loppukäyttäjät odottavat usein tuotteilleen korkeatasoista takuuta ja tukea. Tämä voi olla kallista elektroniikkayrityksille, varsinkin jos vialliset tuotteet hajoavat pian oston jälkeen.
9. Tuotannon takaisinveto
Tuotteiden takaisinvedot voivat olla todella kalliita ja vahingoittaa yrityksen mainetta. Ne voivat myös johtaa oikeudellisiin ongelmiin, jos asiakkaat loukkaantuvat tai tuotteiden havaitaan olevan viallisia. Tästä syystä on tärkeää, että tuotanto tehdään laadukkaasti.
Piirilevyjen parissa työskentely
Piirilevykokoonpanot eli PCB:t ovat ohuita piirilevyjä, jotka on valmistettu erilaisista materiaaleista, joita käytetään tukemaan ja yhdistämään elektronisia komponentteja. Piirilevyjen kokoonpanoprosessi on tärkeä ja tarkkuutta vaativa vaihe elektroniikkatuotteiden valmistuksessa.
Piirilevyjä löytyy erilaisista elektronisista laitteista tietokoneista ja matkapuhelimista televisioihin ja mikroaaltouuniin. Jos työskentelet painettujen piirilevyjen (PCB) kanssa, on tärkeää ryhtyä asianmukaisiin varotoimiin vaurioiden välttämiseksi. Tässä on muutamia vinkkejä työtilan valmisteluun piirilevyjen käsittelyä varten:
- Varmista, että alue on puhdas ja vapaa roskista piirilevyn laadun varmistamiseksi
- Peitä pöydän tai muiden pintojen terävät reunat
- Käytä käsineitä välttääksesi sormenjälkiä tai muita jälkiä, kun käsittelet levyjä
- Vältä koskettamasta levyillä olevia paljaita piirejä valmistuksen ja piirilevyn asennuksen aikana
Hoidatpa sitten piirilevyn valmistuksen tai ulkoistatko prosessin, seuraamalla näitä vinkkejä varmistat, että käsittelet levyjäsi turvallisesti.
Miten Ele-One hoitaa elektroniikan valmistuksen